Forsiden

Historie

Imme Skinfaxe er en kopi af et lille handelsskib fra Roskilde fjord, Skuldelev 3-skibet. Originalen blev udgravet 1962. Hun er bygget som 9/10 kopi.

Længde 12,0 meter (originalskibet er 13,8 meter)
Bredde 2,95 meter (originalskibet er 3,4 meter)
Dybgang 1,2 meter fra øverste bord til kølsvinet
Sejlareal 33 kvm (sejlet er af Duradon)
Skrogets vægt 1,5 tons (eg)
Ballast 1,5 tons
Mindste besætning 4 personer

Originalskibet blev bygget ca. år 1030 e. Kr. (+/-100 år). Skibet blev sænket i Roskilde fjord ud for Skuldelev i første halvdel af tusindtallet - tiden mellem Svend Tveskæg og Svend Estridsen. Skibet er formentlig blevet brugt som et lille handelsskib til indre danske farvande og Østersøen.

Kopien af skibet blev bygget af spejdere i Frederiksværk fra 1980 til 1982. Hun blev søsat den 24. juli 1982. Bygningen tog omkring 12.000 (ulønnede) timer.

Der er blevet brugt fire store egetræer, der blev spejlkløvet, som man gjorde det for 1.000 år siden. Materialeprisen var omkring 100.000 kr.

Skinfaxe blev bygget af Heidrunklanen, der hørte til Frederiksværk Gruppe. Nogle år efter søsætningen forlod mange af medlemmerne Frederiksværk, og skibet kom kun sjældent ud at sejle. Derfor blev hun flyttet til København og kom til at ligge i Tuborg Havn. Under den store divisionssammenlægning blev klanen lagt ind under under Absalon Division. Da alle de gamle havde forladt gruppen, havde ingen længere tilknytning til navnet Heidrun, og man valgte derfor at skifte navn til Skinfaxe Skibslaug, Heidrun Gruppe. Skibet er nu hjemmehørende i S/F Syd, København.

Navnet Skinfaxe er i den nordiske mytologi navnet på hesten med den strålende manke, der lyser over luft og jord - Nordens ældgamle symbol på dagen.